Kamutamba Farm


Het Kamutamba Guesthouse is omgeven door een stuk missieland van ongeveer 20ha dat in handen is van het hospitaal. Het stuk land heeft vruchtbare grond, ligt op een zachte helling en wordt begrensd door een rivier waarin het hele jaar door water stroomt, ideaal voor landbouw dus. Omdat landbouw echter niet tot de kerntaken van een hospitaal behoort en de capaciteit hiervoor ook ontbreekt binnen het personeelskader, is het land tot nu toe grotendeels braak blijven liggen. 

Van bij de opstart van het Kamutamba Project is het steeds een stille droom geweest om ook enkele landbouwactiviteiten te ontwikkelen en het hospitaal management is eveneens vragende partij om het land beter te benutten. Logischerwijs wordt er dus momenteel onderzocht hoe we het land best kunnen laten renderen.

Binnen de muren van het guesthouse zijn we begonnen met de aanleg van een grote moestuin, boomgaard en kippenkwekerij. Er wordt volledig biologisch geteeld en er is overal irrigatie voorzien om het droge seizoen door te komen.

In de tuin worden aubergines, paprika’s, tomaten, boontjes, wortelen, sla, ajuin en rode bieten gekweekt. Deze worden verkocht in de stad en in de kiosk. Er wordt geëxperimenteerd om ook andere groenten en kruiden op grotere schaal te gaan kweken en er is een serre gebouwd om zaailingen te kweken. 

De tuin is omgeven door een boomgaard met papaya, mango, avocado, guava, banaan en verschillende soorten citrus. 

Verder worden er voorzieningen gebouwd voor 500 legkippen en 300 vleeskippen die biologisch worden gekweekt. Eieren en kippen worden verkocht in de kiosk en op de lokale markt. Later zullen we nog experimenteren met konijnen, varkens, geiten en vis.

Het plan is om in de nabije toekomst een groot sociaal-economisch landbouwproject op te starten dat, naast opbrengsten voor het hospitaal genereren, moet bijdragen tot een duurzame economische ontwikkeling van de lokale gemeenschap. Momenteel bekijken we door middel van allerlei experimenten hoe we dit het best kunnen aanpakken.

Meer foto's Kamutamba Farm

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x