Kamutamba 2020

Beste allemaal,

Ergens in mei 2014 was het, toen we voor de eerste maal in contact kwamen met de mensen van het St. Theresa Missie hospitaal in Ibenga. Meteen hadden wij een goed gevoel en veel vertrouwen in de plannen van onze toekomstige lokale partner en was het Kamutamba-zaadje geplant. Met veel enthousiasme gingen we aan de slag om samen met het team in Ibenga het project tot in detail uit te werken. We kwamen enkele maanden terug naar België om uit te zoeken hoe we het hele project konden financieren, vrienden en familie warm te maken voor onze droom en de basis te leggen voor een sterk netwerk om onze wilde plannen te ondersteunen. En yes, op 1 januari 2015 trokken we met een eerste som geld en heel veel goede moed ons nieuwe avontuur in Zambia tegemoet.

Vandaag, 6 jaar later en een onvergetelijke ervaring rijker, mogen wij met veel trots en dankbaarheid aankondigen dat onze missie geslaagd is. In Ibenga staat er, in een mooie, groene omgeving, een prachtig guesthouse te pronken met 12 kamers, een conferentie ruimte, bar en restaurant. Bovendien zijn alle nodige faciliteiten om een vlotte uitbating te garanderen voorzien: water- en elektriciteitstoevoer plus back-up, kantoor, receptie, managershuis, sanitaire voorzieningen, keukens, opslagplaatsen en werkplaats. Daarbovenop hebben we in de loop der jaren de ziekenhuis kiosk een nieuw jasje gegeven en gereorganiseerd, en een weelderige tuin/boomgaard/kippenkwekerij aangelegd als basis voor een nieuw landbouwproject. De samenwerking met onze lokale partner is uitgegroeid tot een stevige vertrouwensrelatie en het guesthouse is volledig ingebed in de lokale gemeenschap. 15 lokale bouwvakkers hebben al die jaren van werkzekerheid en een unieke leerschool kunnen genieten en 12 mensen zijn permanent tewerkgesteld om guesthouse en kiosk te runnen. Een Zambiaanse manager is aangesteld om het guesthouse en de kiosk verder uit te baten. Alle winsten worden doorgestort naar het ziekenhuis om bij te dragen aan het budget voor directe patiëntenzorg.

Wij zijn vandaag uiteraard niet alleen heel trots, maar vooral ook heel dankbaar. Zonder de toegewijde en permanente steun van ontelbaar veel mensen in België waren wij nooit in onze opzet geslaagd. In de eerste plaats gaat onze oneindige dank uit naar alle leden van vzw Kamutamba. Eddie, Kris, Gijs, Nele, Hanne, Wout, Tony, Koen en Wim hebben zich gedurende al die jaren tomeloos ingezet om het project permanent te ondersteunen. De uren van hun privé tijd die zij hebben vrijgemaakt om te vergaderen, netwerken, organiseren, aanvragen schrijven, raad te geven en vooral liefde en leed met ons te delen zijn onmogelijk te tellen. Het is een understatement om te zeggen dat zonder hun toegewijde steun dit project nooit tot een goed einde had kunnen gebracht worden! Ontzettend veel dank ook uiteraard voor de Provincie Vlaams-Brabant, Koning Boudewijn Stichting, stad Leuven, Het Depot, de Warmste Week, Wereld Missie Hulp, Bierbeek Loopt, Bouworde vzw, Academics For Development en alle andere grote en kleine sponsors voor de financiële en logistieke ondersteuning, niet alleen in België maar ook in Zambia. Speciale dank voor Aart en Laura die gedurende het laatste jaar ons hebben hebben vervangen in Ibenga en het project ter plaatse hebben afgewerkt. En last but not least: 1000 miljoen keer dank voor de honderden vrijwilligers die vele grote en kleine handen hebben toegestoken bij al onze benefiet acties en de duizenden sympathisanten die al deze acties hebben bezocht, zelf een grote of kleine actie ineen gestoken hebben en/of onze projectrekeningen hebben gespijsd. Zonder al jullie steun waren wij nooit zover geraakt met het Kamutamba project!!!

Om het voortbestaan van de Kamutamba projecten te verzekeren gedurende de volgende jaren hebben we ook reeds enkele nieuwe stappen gezet. In Zambia werd een beheerraad in het leven geroepen waarin wijzelf samen met de lokale partners zullen zetelen en toezien op de transparante uitbating van guesthouse en kiosk en zullen adviseren over de opzet van nieuwe landbouwprojecten.
Bram Vandewalle, een zeer gemotiveerde jonge bio-ingenieur uit Aalter met een groot hart voor Afrika, zal door de vzw Kamutamba ondersteund worden om in de schoot van het Kamutamba guesthouse en in samenwerking met het ziekenhuis ter plaatse een nieuw kippenproject verder uit te werken en onderzoek te doen naar de leefbaarheid en haalbaarheid van andere landbouw activiteiten.

Wil je dit project financieel steunen?

Dit alles nog steeds met hetzelfde doel: duurzame financiële ondersteuning voor patiëntenzorg in het St. Theresa Missie hospitaal en creëren van tewerkstelling en economische ontwikkeling voor de bevolking van Ibenga, Zambia.

Vele groetjes en nogmaals duizendmaal dank voor alle warmte, steun en sympathie de voorbije jaren en in de toekomst!

Stijn, Katleen, Laila en Lewis


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x