Hoe gaat het in Ibenga?

Hallo Allemaal,

Hierbij weer een update van Aart, Laura en Willem Brinks vanaf Kamutamba. We hebben de afgelopen tijd, samen met het team, hard gewerkt aan het project. De huisjes liggen er mooi bij en worden goed verhuurd (gemiddeld ongeveer 40% bezettingsgraad, wat voldoende is om de kosten te dekken en zelfs wat winst te maken). We zijn nieuw gras aan het planten dat beter bestand is tegen het extreme klimaat hier. Het is of hartstikke heet met geen drup regen of het hoost zo ontzettend dat er rivieren van regenwater door het guesthouse lopen. Wel handig want zo weet Aart precies waar hij de afwateringskanalen aan moet leggen, waar hij nu druk mee bezig is. Deze acties zijn echter ondergeschikt aan onze eerste prioriteit, het afmaken van de bar en het restaurant. We zijn heel dichtbij (bars zijn gelakt, we hebben glas in de ramen gezet, elektra is aangelegd en ook in de restaurant tuin groeit nieuw gras). We hopen begin maart open te gaan. Het spannendste (naast natuurlijk de vraag of er gasten komen) is om de bar en het restaurant goed bevoorraad te hebben. Dat is hier een logistieke nachtmerrie. Je weet nooit wat je in de winkel vindt. We gaan het zien en blijven ons best doen. Hieronder een paar foto’s om te laten zien hoe alles er nu bijligt.

Met de Kiosk gaat het ook goed. We hadden een van de medewerksters meer verantwoordelijkheden gegeven, ook om te kijken of zij misschien geschikt zou zijn om in de toekomst de manager van de kiosk te worden, en ze doet het fantastisch. Toen zij, tijdens onze kerstvakantie, Kamutamba runde klopte de boekhouding tot op de laatste Kwacha nauwkeurig, dat is wel heel goed! Ze is ons vertrouwen dus dubbel en dwars waard.

Voor de Farm zijn er twee ontwikkelingen tegelijkertijd te zien. Het proefproject dat Stijn heeft opgezet en Bram en wij verder voor hebben gezorgd, is nu voorbij. Alle kippen zijn weg of wel verkocht ofwel in geplukte bevroren vorm wachtend op een koper. De HIV/Aids patiënten met wie we samen werkten hebben alle kippen gekregen waar zij recht op hadden. Wij zijn vooral een heel stuk wijzer geworden. Al die ‘lessons learnt’, zoals de Engelsen zo mooi zeggen, hebben we gebruikt om een nieuw kippenplan te maken: Kamutamba Chicken Project 2.0. Daar hebben we, in de maand januari alleen al, vijf fondsenaanvragen voor gedaan, voor een totaal van bijna 250.000 USD. Dit nieuwe kippenproject, met een looptijd van hopelijk vijf jaar, concentreert zich op de hele kippen productielijn, dus van het maken van voer tot de verkoop van de kippen. We gaan samen werken met lokale vrouwengroepen en krijgen advies van lokale en internationale experts.

Op het persoonlijke vlak zijn er ook wat leuke ontwikkelingen. Willem gaat sinds 13 Januari hier naar school. We - ok vooral ik - vond dat echt heel spannend. De keren dat we waren wezen kijken sprong iedereen boven op hem en Willem houdt niet van dat gepluk aan hem. Ook zijn de dagen hier wat langer dan bij ons. School begint om 08.00 en duurt tot 16.00 (van maandag tot donderdag) en vrijdag van 08.00 tot 12.30. Verder eten ze tussen de middag Nshima, het lokale eten, wat Willem niet lekker vindt, correctie, vond, want in week drie eet hij al helemaal mee. Sowieso gaat het heel erg goed op school. De eerste dag was behoorlijk dramatisch en moest ik hem echt van me af pellen. Maar dezelfde dag kwam hij al lachend naar huis. Nu heeft het erg naar zijn zin. Elke dag komt hij thuis met verhalen en tekeningen. Ze zingen liedjes, leren het alfabet en spelen veel buiten. Zoals je ziet op de foto’s dragen kinderen hier schooluniformen dus ook Willem. Zo’n stijf overhemd, plastic plakbroek en zwart leren schoenen is niet helemaal wat wij gewend zijn maar ook dat is nu al helemaal geaccepteerd. Conclusie: school is een succes! Wat een opluchting.

Nou dat was het wel weer voor nu. In februari krijgt het Kamutamba Project er een chef en een Communicatie stagiaire bij. We gaan dus dan niet alleen heel lekker eten maar vooral ook hard werken om dat lekkere eten verkocht te krijgen en zo dus meer geld voor het ziekenhuis binnen te halen. We houden jullie op de hoogte!

Lieve groet

Aart, Laura en Willem


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x