Het St. Theresa's Mission Hospitaal

In Zambia is het sinds 2012 aan openbare hospitalen niet meer toegelaten om kosten door te rekenen aan patiënten. De overheid betaalt alle loonkosten voor dokters en verplegend personeel en levert de meest gebruikte medicijnen, op deze manier streeft ze er naar om de gezondheidszorg volledig gratis te maken.

Een goede zaak zou je denken maar in de praktijk blijkt dat er voor de hospitalen (vooral deze op het arme platteland) ruim onvoldoende geld overblijft om de kosten voor de dagdagelijkse werking te dekken.

Voor het financieren van  onderhoud van gebouwen en apparatuur, transport, voedsel (vooral voor ondervoede kinderen), beddengoed, muskietennetten en zelfs voor noodzakelijke medicijnen die niet of onvoldoende aanwezig zijn in overheidsdepots moet het hospitaal zelf op zoek gaan naar middelen. Dit gebeurt momenteel door het aanvragen van subsidies bij NGO’s en overheidsinstanties maar deze worden onregelmatig en onvoldoende toegekend. Om toch een minimum aan kwaliteitszorg voor de, veelal arme, patiënten te kunnen garanderen wil het St. Theresa Mission Hospital in Ibenga andere, meer duurzame en betrouwbare, bronnen van inkomsten aanboren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x